Wyjazdy studenckie, obozy studenckie
Węgry - Kuchnia węgierska

Węgry - Kuchnia węgierska


Strona główna przewodników Węgry

Kuchnia węgierska

Podstawą kuchni węgierskiej jest papryka, cebula oraz mięsa i śmietana. Pozycją obowiązkową na Węgrzech jest zupa gulaszowa (gulyasleves) gotowana na bazie mięsa, papryki oraz zacierek. Jest bardzo sycąca, czasami z powodzeniem może zastąpić danie główne.

Czołowym daniem głównym jest gulasz widniejący w menu pod nazwą „porkolt”. W zależności od rodzaju mięsa może być marha por kolt (wołowy), tertes por kolt (wieprzowy). Gulasz podaje się z kluseczkami (galuska)  bądź zacierkami (tarhonya). Równie często spotykaną odmianą gulaszu jest paprikas serwowany z dużą ilością śmietany.

Ceny w Budapeszcie niestety są najwyższe w całych Węgrzech, więc warto przed zamówieniem sprawdzić ceny w kilku pobliskich restauracjach. Popularna restauracja nosi nazwę „etterem”.  Obok restauracji bardzo popularne są naleśnikarnie serwujące placki we wszystkich smakach na słodko i ostro o nazwie „palacsintazo”. Nieco taniej można zjeść w barach mlecznych, bądź barach szybkiej obsługi (odpowiednio onkiszolgalo oraz gyorsetterem). 


Kontakt
  • Tel.: 22 203-48-97, 22 378-16-00
  • Kom.: 509-960-719
© by turystykastudencka.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Opublikowane oferty nie stanowią oferty handlowej w rozumieniu art. 66 § 1 KC