Wyjazdy studenckie, obozy studenckie
Bułgaria - Kuchnia w Bułgarii

Bułgaria - Kuchnia w Bułgarii


Strona główna przewodników Bułgaria

Kuchnia w Bułgarii

Sałatki

Szopska (шопска салата) – najbardziej popularna sałatka. Składa się z pomidorów i ogórków (często również z dodatkiem cebuli, papryki). Całość posypana jest specjalnym serem szopskim, który nadaje jej niecodzienny smak. Polecamy.

Zupy

Bobowa czopba – gęsta zupa grochowa

Dania główne i dodatki

Caca – drobne smażone rybki, smakiem nieco przypominają frytki. Doskonałe jako przekąska do zimnego piwa.

Kawarma (Каварmа) – potrawa przygotowana w specjalnym kociołku. Jest to zapieczone mięso w kawałkach z warzywami. Polecamy.

Kebapcze – Pieczone podłużne kotleciki z mielonej wołowiny, mocno doprawione papryką, czosnkiem, cebulą i pieprzem.

Musaka – Zapiekanka złożona z mielonego mięsa ziemniaków oraz ziemniaków połączonych roztrzepanymi w mleku jajkami. Często podawana razem z porcją kefiru. Dobra i tania, polecamy.

Pylneni czuszki (пълнени чушки) – panierowana i faszerowana papryka serem szopskim. Bardzo ciekawy smak, polecamy jako przystawkę.

Oprócz tego w barach i restauracjach można zjeść ser panierowany (prażony), różnego rodzaju ryby oraz bardzo dobrze mięsa z grilla.


Kontakt
  • Tel.: 22 203-48-97, 22 378-16-00
  • Kom.: 509-960-719, 509-537-915
© by turystykastudencka.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Opublikowane oferty nie stanowią oferty handlowej w rozumieniu art. 66 § 1 KC