Temat: Ciekawe miejsca godne obejrzenia w PL

Nie zauważyłam, aby taki wątek tu istniał, więc postanowiłam go sałożyć sama osobiście. Nie wiem też czy dobry dział wybrałam, ale niech będzie.

Polska to nie tylko betonowy i ceglany kraj. Możemy się pochwalić wieloma ciekawymi obiektami, miejscami czy zabytkami. Ja sama nie odwiedziłam jeszcze wielu z nich, ale byż może kiedyś mi sie uda... na emeryturze może wink

Jeżeli ktoś z Was odwiedził coś fajnego i co zaparło dech w piersiach to wpisujcie, może będzie to inspiracją do zorganizowania wyjątkowego weekendu dla niektórych użytkowników forum.

Ja na sam początek wrzucam pomysł na zwiedzenie pałacu Krzyżtopór, położonego w miejscowości Ujazd w Gminie Iwaniska. Pałac był budowany w latach 1627-44, budowa nie została ukończona. Do obejrzenia są bastiony, fosa, ślady umocnien i mostów. Pałac oczywiście jest zabytkiem. Podobno są plany na jego odbudowanie, ponieważ budowla zachowała się niemalże w całości, ale plany na razie są tylko planami. Pałac ma własną strone www, więc można zajrzeć. Polecam.

2

Odp: Ciekawe miejsca godne obejrzenia w PL

Mi sie bardzo podobal park dzikich zwierzat w Kadzidlowie. Nie jest to zbyt rozreklamowane miejsce a szkoda. Mozna tam zobaczyc z bliska - bez zadnych ogrodzen - sarny, bociany itp. Mozna poglaskac osla, koziolka, zrobic sobie zdjecie z orlem lub sowa. Mozna tez zobaczyc (w zamknietych wybiegach) zbiki, dziki a nawet wilka. Cala wycieczka z przewodnikiem po parku trwa ok 2 godzin i jest bardzo ciekawa. Istotne tez jest to ze Kadzidlowo lezy zaledwie kilkanascie km od Mikolajek i Rucianego.

3

Faktycznie, może nie jest popularne miejsce, ale stronę internetową też posiadają. Mimo tego bardzo ciekawa propozycja, szczególnie dla miłośników zwierząt.

Do kolekcji dorzucam coś tym razem dla miłośników przyrody, a także starodawnych ludowych eksponatów. Przy okazji pobytu na Podlasiu zwiedziłam kiedyś skansen kurpiowski. Skansen położony jest w miejscowości Nowogród, we wspomnianym już województwie Podlaskim, niedaleko miejscowości Łomża. Skansen powstał  w 1927r., usytuowany jest na górze Ziemowita naprzeciw ujścia rzeki Piły do rzeki Narwi. Zgromadzono w nim ponad 3000 różnego rodzaju eksponatów. To swego rodzaju muzeum etnograficzne. Miejscowi fotgrafowie wybierają to miejsce, aby zrealizować różnego rodzaju sesje fotograficzne, m.in. slubne czy dziecięce.

Niestety byłam tam już dawno, więc nie pamiętam niestety ceny biletów wstępu na teren. Ale jest strona internetowa, więc można skontaktować się telefonicznie i zapytać o ceny, a także ściągnąć mapkę dojazdu i zapoznac się z dokładną historią obiektu.

4

I jeszcze coś do kolekcji. Kilka lat temu wraz z rodziną postanowiliśmy sie wybrać do Częstochowy. Właściwie to babcia z dziadkiem chcieli. To była ostatnia podróż dziadka.
Oczywiście nie muszę wspominać, że Częstochowę również warto odwiedzić, nie dla samego kupienia obrazka czy krzyżyka na ścianę lub też poświęcenia dewocjonaliów, ale tak po prostu. W końcu sam nasz Ojciec Święty stąpał po tej ziemi.
Przy okazji tej wycieczki postanowiliśmy zahaczyć także o Olsztyn niedalko Częstochowy. Można tam zwiedzić ruiny zamku, którego budowę przypisuje się Kazimierzowi Wielkiemu. Są to prawdziwe ruiny, bo do dzisiaj zachowały się jedynie mury części mieszkalnej, wieże: cylindryczna (stołp) i kwadratowa (Starościańska), fragmenty murów budynków gospodarczych, częściowo także piwnice oraz odkryte w czasie badań archeologicznych fundamenty kuźnicy i ślady dymarek.
Wstęp oczywiście jest płatny, nie podam ceny, bo jak zwykle nie pamietam. Myślę, że bez problemu można znaleźć takowe informacje na necie. Polecam także wczesniejsze zapoznanie się z historią zamku, robi wrażenie.

Ostatnio edytowany przez martyniak (2010-11-03 21:11:46)

5

Ja polecam bardzo malowniczą trasę do przejścia, mianowicie Mikuszowice Śląskie - Szyndzielnia - Błatnia - Wapienica, gdzie celem jest  Błatnia 917 m n.p.m.
Nie jest to trudna trasa, a widoki warte tego prawie 6 h spaceru smile

6

Ja polecam niezwykle malowniczo położoną miejscowość Wigry, na Mazurach. Znajduje się ona na półwyspie jeziora Wigry. Zachwycają mnie nieustannie pozostałe po klasztorze kamedułów eremy, oraz roztaczające się z półwyspu widoki. Atrakcje miejscowości Wigry Co ciekawe, w eremach dziś funkcjonują miejsca noclegowe, dzięki czemu warto udać się tam w poszukiwaniu spokoju i pustelniczego odosobnienia. Jak dla mnie, idealne miejsce na weekend.
http://www.wrotapodlasia.pl/NR/rdonlyres/728C8EEC-A986-4DD7-BC14-A98DDAE72518/15714/Wigry1.jpg

7

Ja polecam Bory Tucholskie! Jeżeli ktoś  jest miłośnikiem natury i pięknych krajobrazów, to to miejsce jest idealne! Dobrze jest przyjechać tam na wiosnę albo lato i znaleźć spanie nad jeziorem Wdzydze! A potem tylko planować wycieczki- kajakiem, rowerem, piechotą. Nigdy nie zapomnę tych widoków i wypraw po lesie. jeżeli chodzi o atrakcje, to tak pisałam na pewno jezioro Wdzydze, kamienne kręgi, akwedukt w Fojutowie, spływy kajakowe rzeką Kamionką, widoki, widoki i jeszcze raz widoki!

8

Oj, tak... Bory Tucholskie mają niewątpliwie swój klimat... (aż się rozmarzyłam smile ) Z osobistych doświadczeń związanych z tym regionem kraju polecam spływ kajakowy rzeką Wdą.