Temat: Ciekawe miejsca godne obejrzenia w PL
Nie zauważyłam, aby taki wątek tu istniał, więc postanowiłam go sałożyć sama osobiście. Nie wiem też czy dobry dział wybrałam, ale niech będzie.
Polska to nie tylko betonowy i ceglany kraj. Możemy się pochwalić wieloma ciekawymi obiektami, miejscami czy zabytkami. Ja sama nie odwiedziłam jeszcze wielu z nich, ale byż może kiedyś mi sie uda... na emeryturze może ![]()
Jeżeli ktoś z Was odwiedził coś fajnego i co zaparło dech w piersiach to wpisujcie, może będzie to inspiracją do zorganizowania wyjątkowego weekendu dla niektórych użytkowników forum.
Ja na sam początek wrzucam pomysł na zwiedzenie pałacu Krzyżtopór, położonego w miejscowości Ujazd w Gminie Iwaniska. Pałac był budowany w latach 1627-44, budowa nie została ukończona. Do obejrzenia są bastiony, fosa, ślady umocnien i mostów. Pałac oczywiście jest zabytkiem. Podobno są plany na jego odbudowanie, ponieważ budowla zachowała się niemalże w całości, ale plany na razie są tylko planami. Pałac ma własną strone www, więc można zajrzeć. Polecam.